Vad ska du bjuda på? Här inspirerar jag dig att testa något nytt.
BBQ-grillad lax
BBQ-grillad lax med coleslaw, grillad sparris och rostad potatis. Grillad lax hör sommaren till och är lätt att äta när det är varmt.
Under 60 min
4 portioner
Ingredienser
Rostad potatis
700 g potatis i tunna skivor Olja Salt och peppar
Coleslaw
300 g finstrimlad färsk vitkål 1 morot (riven på den grova sidan på rivjärnet) 1 pressad vitlöksklyfta 1-2 msk rödvinsvinäger 1 dl gräddfil ½ msk dijonsenap ¼ dels kruka finhackad dill Salt och peppar
BBQ glaze
1½ msk ketchup ½ msk honung ½ msk rödvinsvinäger ½ msk japansk soya ½ tsk spiskummin 1 krm chiliflakes 1 pressad vitlöksklyfta
Lax
4 laxbitar á 150 g
Grillad sparris
12 st sparrisar
Så här gör du
Rostad potatis
Sätt på ugnen på 250 grader. Lägg potatisen på bakplåtspapper och blanda med lite olja. Häll på salt och svartpeppar. Rosta i ugnen ca 20 minuter tills potatisen fått fin färg.
Coleslaw
Blanda vitkål, morot och vitlök i en bunke. Blanda ner allt utom gräddfil, dijonsenap och dill. Låt dra ca 10 minuter och blanda i resten av ingredienserna.
BBQ glaze
Blanda allt i en kastrull och ge glazen ett uppkok och ställ sedan åt sidan.
Lax
Grilla eller stek laxbitarna. Pensla med lite olja och krydda med lite salt. Grilla laxen ca 1-2 minuter per sida. Lägg över i en ugnsform och pensla med BBQ glazen, tillaga klart på gallret med locket på grillen eller längst ner i ugnen 6-8 minuter.
Grillad sparris
Grilla direkt på grillen eller stek med lite olja i en stekpanna. Krydda med lite salt.
Löjromspotatis med gravad lax
En lyxig förrätt som både är enkel och snabb att göra.
Under 30 min
4 portioner
Ingredienser
Löjromspotatis
800 g kall potatis av god sort 3 dl gräddfil 100 g löjrom 1 dl finhackad rödlök 1dl finhackad dill Flingsalt och nymald svartpeppar Ca 400 g gravad lax
Så här gör du
Löjromspotatis
Dela potatisen i mindre bitar. Blanda gräddfil, löjrom, dill, salt och peppar. Vänd ner potatisen. Lägg upp potatissalladen på ett fat eller i små portionsformar till buffébordet. Strö gärna över lite extra rödlök och dill.
Serveringsförslag: gravad lax.
Morot- och Palsternacksoppa
En underbart god soppa som passar lika bra till festen som i en termos på utflykten! Servera gärna i en djup tallrik/skål med pepparrotscrème och en timjankvist. Toppa med knaperstekt bacon eller servera en marinerad kycklingklubba som tillbehör, eller varför inte nybakat bröd.
Under 45 min
4 portioner
Ingredienser
Morot- och palsternacksoppa
6-8 st morötter (skalade och skurna i bitar) 3-4 st palsternackor (skalade i bitar) 1 st gul lök (i bitar) Några kvistar färsk timjan Zest från 1 st citron 1 liter höns- eller grönsaksbuljong Smör till stekning
Topping
2 dl crème fraiche (luftigt vispad med elvisp) 3 msk färskriven pepparrot En skvätt citronsaft av citronen Salt och vitpeppar
Så här gör du
Morot- och palsternacksoppa
Stek lök, palsternackor och morötter lätt i stekpannan. Häll över allt i en kastrull och tillsätt buljong, citron och timjan. Låt koka tills morötterna och palsternackorna är mjuka. Ta upp timjankvistarna och ev. citronskal ur
kastrullen och mixa soppan slät med mixerstav. Smaka av med salt och vitpeppar. Blanda den vispade crème fraichen med pepparrot, salt och vitpeppar.
Extra tillbehör
Knaperstekt bacon eller en marinerad kycklingklubba.
Scampipasta
Scampipasta med broccoli och tomater. En perfekt pasta för alla tillfällen.
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen och häll av vattnet. Koka broccolin i buketter i lättsaltat vatten. Stek den hackade vitlöken i olja, lägg i scampin och fräs med lite, tillsätt vitt vin och låt koka en liten stund. Tillsätt grädde, crème fraiche, hummerfond och låt koka ihop. Smaka av. Tillsätt pastan, broccolin och sist tomaterna. Vänd runt och tillsätt eventuellt salt och peppar. Servera med en dillvippa.