Recept

Vad ska du bjuda på? Här inspirerar jag dig att testa något nytt.

BBQ-grillad lax

BBQ-grillad lax med coleslaw, grillad sparris och rostad potatis. Grillad lax hör sommaren till och är lätt att äta när det är varmt.

Under 60 min

4 portioner

Ingredienser

Rostad potatis

700 g potatis i tunna skivor
Olja
Salt och peppar

Coleslaw

300 g finstrimlad färsk vitkål
1 morot (riven på den grova sidan på rivjärnet)
1 pressad vitlöksklyfta
1-2 msk rödvinsvinäger
1 dl gräddfil
½ msk dijonsenap
¼ dels kruka finhackad dill
Salt och peppar

BBQ glaze

1½ msk ketchup
½ msk honung
½ msk rödvinsvinäger
½ msk japansk soya
½ tsk spiskummin
1 krm chiliflakes
1 pressad vitlöksklyfta

Lax

4 laxbitar á 150 g

Grillad sparris

12 st sparrisar

Så här gör du

Rostad potatis

Sätt på ugnen på 250 grader. Lägg potatisen på bakplåtspapper och blanda med lite olja. Häll på salt och svartpeppar. Rosta i ugnen ca 20 minuter tills potatisen fått fin färg.

Coleslaw

Blanda vitkål, morot och vitlök i en bunke. Blanda ner allt utom gräddfil, dijonsenap och dill. Låt dra ca 10 minuter och blanda i resten av ingredienserna.

BBQ glaze

Blanda allt i en kastrull och ge glazen ett uppkok och ställ sedan åt sidan.

Lax

Grilla eller stek laxbitarna. Pensla med lite olja och krydda med lite salt. Grilla laxen ca 1-2 minuter per sida. Lägg över i en ugnsform och pensla med BBQ glazen, tillaga klart på gallret med locket på grillen eller längst ner i ugnen 6-8 minuter.

Grillad sparris

Grilla direkt på grillen eller stek med lite olja i en stekpanna. Krydda med lite salt.

Löjromspotatis med gravad lax

En lyxig förrätt som både är enkel och snabb att göra.

Under 30 min

4 portioner

Ingredienser

Löjromspotatis

800 g kall potatis av god sort
3 dl gräddfil
100 g löjrom
1 dl finhackad rödlök
1dl finhackad dill
Flingsalt och nymald svartpeppar
Ca 400 g gravad lax

Så här gör du

Löjromspotatis

Dela potatisen i mindre bitar. Blanda gräddfil, löjrom, dill, salt och peppar. Vänd ner potatisen. Lägg upp potatissalladen på ett fat eller i små portionsformar till buffébordet. Strö gärna över lite extra rödlök och dill.

Serveringsförslag: gravad lax.

Morot- och Palsternacksoppa

En underbart god soppa som passar lika bra till festen som i en termos på utflykten! Servera gärna i en djup tallrik/skål med pepparrotscrème och en timjankvist. Toppa med knaperstekt bacon eller servera en marinerad kycklingklubba som tillbehör, eller varför inte nybakat bröd.

Under 45 min

4 portioner

Ingredienser

Morot- och palsternacksoppa

6-8 st morötter (skalade och skurna i bitar)
3-4 st palsternackor (skalade i bitar)
1 st gul lök (i bitar)
Några kvistar färsk timjan
Zest från 1 st citron
1 liter höns- eller grönsaksbuljong
Smör till stekning

Topping

2 dl crème fraiche (luftigt vispad med elvisp)
3 msk färskriven pepparrot
En skvätt citronsaft av citronen
Salt och vitpeppar

Så här gör du

Morot- och palsternacksoppa

Stek lök, palsternackor och morötter lätt i stekpannan. Häll över allt i en kastrull och tillsätt buljong, citron och timjan. Låt koka tills morötterna och palsternackorna är mjuka. Ta upp timjankvistarna och ev. citronskal ur kastrullen och mixa soppan slät med mixerstav. Smaka av med salt och vitpeppar. Blanda den vispade crème fraichen med pepparrot, salt och vitpeppar.

Extra tillbehör

Knaperstekt bacon eller en marinerad kycklingklubba.

Scampipasta

Scampipasta med broccoli och tomater. En perfekt pasta för alla tillfällen.

Under 45 min

4 portioner

Ingredienser

Scampipasta

20–25 stycken scampi färdigkokta
1 vitlöksklyfta, finhackad
½ dl vitt vin
3 msk rapsolja
3 dl grädde
1 liten burk crème fraiche
1 tsk hummerfond
6 dl pasta
1 broccoli, färsk
1 burk cocktailtomater, färska

Dekoration

Rivet skal av en ½ citron
Dill
Salt och peppar

Så här gör du

Scampipasta

Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen och häll av vattnet. Koka broccolin i buketter i lättsaltat vatten. Stek den hackade vitlöken i olja, lägg i scampin och fräs med lite, tillsätt vitt vin och låt koka en liten stund. Tillsätt grädde, crème fraiche, hummerfond och låt koka ihop. Smaka av. Tillsätt pastan, broccolin och sist tomaterna. Vänd runt och tillsätt eventuellt salt och peppar. Servera med en dillvippa.